Commanderij College geeft leerlingen nieuwe beweegmogelijkheden

Eén keer per jaar geven we de bal aan de Brabander. Iedereen kan dan een projectplan indienen bij het BrabantSport Fonds. Waar het plan aan moet voldoen? Het moet bijdragen aan een gelukkiger én daarmee sterker Brabant door sport. We hebben vele mooie inzendingen gekregen. Na de selectie zijn er acht winnaars overgebleven. De initiatiefnemers achter de projectplannen hebben inmiddels allemaal een cheque ontvangen. Maar wie zijn deze initiatiefnemers, wat voor projectplan hebben zij ingediend en hoe gaan ze de financiële steun vanuit het fonds inzetten? Elke week lichten we het plan van een van de winnaars uit en krijg je alle ins & outs te horen. Vandaag gaat alle aandacht uit naar het Commanderij College.

In beweging
Wanneer je tijdens de pauze de aula van een gemiddelde middelbare school binnenloopt, krijg je praktisch altijd hetzelfde beeld te zien; de meerderheid van de leerlingen wordt al zittend in het scherm van hun mobiele telefoons gezogen. Willem den Dekker, die werkzaam is als docent binnen het Commanderij College in Gemert, kwam samen met buurtsportcoach Inge tot de conclusie dat binnenruimtes op school, waaronder dus de aula, onvoldoende uitdagen om te bewegen. Maar hoe krijg je de jeugd nu daadwerkelijk van hun stoel? Willem en Inge ontdekten dat er mogelijkheden liggen op digitaal gebied om jongeren niet alleen voor, maar ook na en tijdens schooltijd te laten bewegen.

Digitaal
Vorig schooljaar organiseerde Inge een naschools programma met als een van de onderdelen een FIFA-toernooi gecombineerd met zaalvoetbal. Dit bleek enorm aan te slaan. ‘Digitaal maakt deel uit van de generatie van nu en dit zal ook zo blijven. Daar kun je vanaf willen wijken, maar voor een gedeelte zul je dat ook moeten accepteren, want tegelijkertijd kun je er ook hele vette dingen mee doen!’ stelt Inge vast. ‘Mobieltjes hoeven van ons niet opeens weg. Juist in deze tijd van digitalisering zijn er steeds meer mogelijkheden om sport en digitaal te combineren’, voegt Willem daaraan toe. Met het succes van vorig jaar in het achterhoofd willen Inge en Willem een interactieve ruimte realiseren die leerlingen middels interactieve games stimuleert om actief met elkaar bezig te zijn. ‘Het hoeft niet perse allemaal digitaal, maar als er bijvoorbeeld een pingpongtafel staat, ga je pingpongen en wanneer er alleen tafels en stoelen staan, ga je zitten. Zo simpel is het’, verklaart Inge.

Interactieve ruimte
De mogelijkheden om de interactieve ruimte vorm te geven, zijn inmiddels onderzocht en er is een selectie gemaakt. Nu zijn de leerlingen aan zet om te bepalen wat zij graag wel en niet willen. In totaal heeft het Commanderij College drie vestigingen, waarvan Inge werkzaam is binnen locatie Doregraaf. Op de andere locaties staat ook een buurtsportcoach en Inge hoopt dat haar school als voorbeeld kan dienen voor de andere twee vestigingen, zodat ook zij worden gestimuleerd om het plan uit te rollen. Op locatie Doregraaf kunnen ze in ieder geval dankzij de financiële steun vanuit het BrabantSport Fonds eindelijk materialen bestellen om daarmee de interactieve ruimte vorm te geven. Naast toffe, interactieve spellen op de Nintendo Wii, Nintendo Switch en op het gebied van Virtual Reality ligt er ook het idee voor de aankoop van een opblaasbare pannakooi. Met al het moois dat onderweg is, kunnen de leerlingen van het Commanderij College vanaf volgend schooljaar hun zitplek in de aula wat vaker vaarwel zeggen.