“Dankzij sport leid ik het leven dat ik nu leef”

Oud-tophockeyer Marcel Balkestein is Manager Partnerships bij BrabantSport en daarmee ook bij het BrabantSport Fonds. Hij maakt zijn titel zelf wat meer concreet: “Ik ben voor het fonds het aanspreekpunt voor de vijf founding partners en de provincie. De verbinder tussen het fonds en de partners. Ik koppel zaken over de projecten terug en onderhoud contacten.” Zie hem als een soort aanvoerder die zorgt voor kennisoverdracht en spil in het team is. En precies die rol is hem op het lijf geschreven.

“In mijn hockeyperiode bij Oranje-Zwart (huidige Oranje-Rood, red.) ben ik aanvoerder geweest. Ik heb altijd al een sterk verantwoordelijkheidsgevoel gehad. En ook voordat ik aanvoerder werd, was ik vaak bezig met dingen regelen voor teamgenoten en voor de technische en medische staf. Wat voor type aanvoerder ik was? Ik geloof heel erg in de verbinding. Dat delen uiteindelijk vermenigvuldigt. Zo zie ik dat nog steeds. En dat is bij het BrabantSport Fonds precies wat er gebeurt in de unieke verbinding tussen het zakenleven en provincie. Een mooie combinatie van verschillende belangen en uitgangspunten die samen het verschil willen maken op maatschappelijk vlak.”

De menselijk manager die graag wil verbinden heeft uiteindelijk maar één doel: resultaten behalen. Zijn gedisciplineerde karakter en de wil om te winnen zijn de perfecte eigenschappen om de uitdagingen aan te gaan.

“Als ik ergens aan begin, dan wil ik ook dat het slaagt en een succes wordt. Juist ook bij dit project waar je maatschappelijk veel kan betekenen. Ik zie het als een uitdaging om het fonds te laten groeien naar een grotere poel van bedrijven die de founding partners aanvullen. Op die manier wil ik partijen laten zien en voelen dat we met elkaar iets moois kunnen neerzetten. En dat kan met de kracht van sport. Het is een prachtig middel om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en daarmee Brabant gelukkiger te maken.”

Marcel is nogal van de discipline, vertelt hij. Het bracht hem veel in het leven. Een medaille na zijn deelname aan de Olympische Spelen bijvoorbeeld. De Olympische gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’, sluit erg aan bij het fonds. Of beter nog: Meedoen is winnen. De wil om het beste uit fonds te halen is dan ook groot. Marcel: “Ik heb zoveel profijt gehad van het sporten. Dat gun ik iedereen. Daardoor leid ik het leven dat ik nu leef. Het had namelijk ook heel anders kunnen zijn. Met dit fonds kunnen we middels sport ook anderen de kans geven om te groeien.”

Zelf is Marcel nog steeds een actief sporter. Je vindt hem op de tennisbaan, met een golfclub in de handen of in een hockeyteam waar de derde helft net zo belangrijk is als de eerste twee. Misschien wel belangrijker. Tot slot heeft hij ook nog een zaalvoetbal-carrière die niet onvermeld mag blijven. Een positie bij Atletico Heeze. Voor de duidelijkheid: dit is niet het kleine broertje van Atletico Madrid, hoewel beide clubs hetzelfde tenue dragen. Zorgt toch voor een stukje verbinding…