Finish Your Marathon Challenge in zicht

Atletiekvereniging Prins Hendrik uit Vught maakt zich op voor de laatste loodjes van de Your Marathon Challenge. Voor de deelnemende lopers is vanwege hun beperking sporten en bewegen niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend.

Om die reden is er juist voor deze groep sporters Your Marathon Challenge in het leven geroepen. Met dit initiatief inspireert het BrabantSport Fonds en sport- en gezondheidsbedrijf Golazo jongeren met een beperking. De marathon bedraagt weliswaar een afstand van 42,195 meter, maar dit hoeft niet allemaal op één dag te worden afgelegd. Deelnemers kunnen namelijk de afgelegde kilometers opsparen tot 41 kilometer en vervolgens in aanloop naar de Your Marathon Challenge zelf bepalen welke afstand zij willen wandelen of hardlopen.

Finish
Zaterdag 9 oktober. Dát is de datum waar de Vughtse hardlopers al zolang naar toe hebben geleefd. Dan worden de laatste 1.195 meter volbracht en zullen ze finishen op de Eindhovense Vestdijk. Hiermee zullen ze na maandenlang keihard te hebben getraind hun persoonlijke marathon eindelijk volbrengen. Juul, die namens Prins Hendrik meedoet aan de Your Marathon Challenge vertelt over zijn racerunner die hij gebruikt om te kunnen hardlopen: ‘Ik heb een soort van loopfiets waar ik dan ook mee kan hardlopen. Dat maakt het makkelijker om te bewegen.’ Dat hij op deze manier kan meesporten betekent veel voor hem. ‘Het is heel fijn om zo te kunnen bewegen’, zegt hij. Ook blikt Juul alvast vooruit op het moment dat hij zal gaan finishen. Hij zegt er klaar voor te zijn en misschien wel met zijn armen in de lucht de finish over te komen.

YMC BSF 16

Trainers
‘Twee links, een rechts, twee links, een rechts’, instrueert Carolien Wellen, grondlegger en trainster van de Special Sport afdeling van Prins Hendrik, aan een van haar pupillen. Ze ziet hoe Your Marathon Challenge veel mensen inspireert. Gijs Houtman, die net als Carolien werkzaam is als trainer binnen de club, beschrijft daarnaast het positieve effect dat de Your Marathon Challenge teweegbrengt bij o.a. kinderen. ‘Je ziet dat ze er vrolijk van worden en lekker hun eigen ding kunnen doen.’ Gijs ziet ook hoe de kinderen elkaar stimuleren. ‘Als ze samen een rondje lopen, gaat de een harder dan de ander, maar dan zie je wel dat de minder snelle lopers in ieder geval hun best doen om er ook bij te blijven. Dat vind ik superleuk om te zien.’ Bovendien denkt Gijs dat de Your Marathon Challenge een mooi begin kan zijn om ervaring op te doen met hardlopen en dat het ertoe kan leiden dat sporters voor meer evenementen willen gaan trainen in de toekomst.