Het is zover: de eerste zet tegen eenzaamheid

Doe een zet tegen eenzaamheid, het side-event programma gericht op eenzaamheidsbestrijding én het verlengstuk van het WK Dammen, gaat bijna van start. In het weekend van 12 en 13 maart 2022 ontmoeten de koppels elkaar voor de eerste keer om vervolgens een traject van vijf weken in te gaan.

Side-event programma
Aansluitend op het WK Dammen dat 20 januari ten einde kwam, wordt er nu een maatschappelijk programma uitgerold in de grootste steden van Brabant, waarbij dammen wordt ingezet als middel om eenzaamheid onder jongeren én ouderen tegen te gaan. Dit programma heet ‘Doe een zet tegen eenzaamheid’. De afgelopen weken is er grootschalig aandacht aan dit programma besteed, zowel offline als online. Zo werden er op verschillende locaties in Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg tabletzuilen geplaatst, waar mensen letterlijk een zet tegen eenzaamheid konden doen. Dit heeft geresulteerd in een mooi aantal van 179 deelnemers waarvan de leeftijden liggen tussen 16 en 98 jaar.

Het side-event programma wordt mede mogelijk gemaakt door de B5 steden + bibliotheken uit Brabant en het BrabantSport Fonds. Marieke Maas, fondsmanager BrabantSport Fonds: “Doe een zet tegen eenzaamheid is een prachtig initiatief waar generaties door middel van ‘dammen’ met elkaar worden verbonden. Hier kunnen bijzondere duurzame vriendschappen uit ontstaan. Dit project past perfect bij onze

ambitie om met sport als middel impact te maken op het maatschappelijke vraagstuk - eenzaamheid onder ouderen-.“

Programma
Op basis van persoonlijke interesses en voorkeuren worden jongeren en ouderen aan elkaar gekoppeld. Het programma is zo ingestoken dat de koppels gedurende vijf weken of langer (minimaal 30 minuten per week) met elkaar in contact blijven door samen activiteiten te ondernemen. Dit kan gaan om een potje dammen, maar er zijn ook andere dingen mogelijk, zoals samen een kopje koffie drinken of boodschappen doen. Andere voorbeelden zijn: videobellen, sporten of puzzelen. Het belangrijkste is dat ze samen contact hebben. De koppels mogen zelf bepalen wat ze graag willen ondernemen gedurende deze periode.

Kick offs
Door middel van het voor iedereen bekende spel dammen leren de koppels elkaar beter kennen. De eerste ontmoeting tussen de koppels vindt plaats in de bibliotheek, een lokale ontmoetingsplek in de stad. Dit gebeurt allemaal in het weekend van 12 en 13 maart 2022. Een leuke bijkomstigheid dat er in elke stad ook een bekende dammer aanwezig zal zijn! Zo is kersvers wereldkampioen Roel Boomstra bij de kick off in Den Bosch van de partij. Bekijk hieronder de geplande aanvangstijden per stad en de aanwezigheid van de dammers.

12-mrt

14:00-16:00 uur

Helmond

Ester van Muijen

12-mrt

14:00-16:00 uur

Eindhoven

Jitse Slump

12-mrt

14:00-16:00 uur

Tilburg

Jan Groenendijk

13-mrt

14:00-16:00 uur

Breda

Martijn van Ijzendoorn

13-mrt

14:00-16:00 uur

Den Bosch

Roel Boomstra