Nieuwe vriendschappen dankzij More2Win en BrabantSport Fonds

Een set jeu des boules-ballen, een strook grind, liefst een beetje mooi weer en wat vrienden; dat is simpelweg wat je nodig hebt voor een potje petanque. Vooral in Frankrijk kennen we het straatbeeld dat wordt gedomineerd door ouderen die een wedstrijdje spelen en ondertussen bijkletsen. Als het aan het bedrijf More2Win ligt, wordt dat beeld in 2022 ook zichtbaar in de Brabantse steden. Te beginnen met Den Bosch.

Over een paar weken gaat de pilot van het petanque-project ‘nieuwe vriendschappen‘ van start. Het is het eerste project dat het BrabantSport Fonds mede mogelijk heeft gemaakt. Tim van Dooren is als oprichter van More2Win dagelijks bezig met het realiseren van maatschappelijke impact in relatie tot sport. Hij vertelt over de kracht en het belang van dit nieuwe project.

“We willen met More2Win een bijdrage leveren aan het verminderen van eenzaamheid onder 65-plussers. Een groot maatschappelijk probleem dat tijdens de coronacrisis ook nog verergerd is. Meer dan de helft van deze grote groep mensen voelt zich wel eens eenzaam, en 11% ervaart dit in sterke mate. Wij denken dat we met de petanque-sport, die heel laagdrempelig en toegankelijk is, verbindingen kunnen leggen en op die manier de sociale contacten kunnen uitbreiden en daarmee eenzaamheid terugdringen.”

Pilot

Het project is een prachtig initiatief dat niet geheel toevallig in de Brabantse hoofdstad plaatsvindt. Het EK Petanque komt in de zomer van 2022 namelijk naar Den Bosch. Dit evenement werkt dan ook als een soort voedingsbodem voor het project nieuwe vriendschappen. Tim: “Als het EK Petanque in 2022 naar Den Bosch komt, willen we in de Bossche wijken mensen met elkaar in contact brengen. De komende zomer starten we met een pilot in vier wijken. Dan gaan we op alle vlakken eens kijken wat het beste werkt, hoe we de mensen kunnen vinden en hoe de sociale contacten na afloop in stand blijven.”

Voor de pilot is inmiddels de samenwerking gezocht met partijen die al in de wijken actief zijn en die de ouderen makkelijk kunnen bereiken. Komende zomer zijn er vier avonden waarop de mensen worden uitgenodigd en ter plekke worden gekoppeld aan een teammaatje. Na de verschillende poulewedstrijden – waar plezier belangrijker is dan winnen - wordt op de Franse feestdag quatorze juillet een finale gespeeld. Na afloop zal worden geëvalueerd wat gedurende het traject goed heeft gewerkt en hoe het doel het beste bereikt kan worden. Als de pilot geslaagd is, dan zullen in 2022 meerdere grote steden in Brabant kunnen profiteren van dit initiatief en wordt Brabant weer een stukje gelukkiger door de kracht van sport.

Brabant Sport Fonds tekenmoment 7 min

Impact door sport

Tim: “Bij More2Win zijn wij al ruim tien jaar bezig met het ontwikkelen van maatschappelijke projecten die gekoppeld zijn aan grote sportevenementen. Ik geloof namelijk heel erg in de quote van Nelson Mandela ‘Sport has the power to change the world’, het is zelfs de basis van ons bedrijf. Maar voor échte verandering moet een initiatief meer zijn dan een eendaags event. Dan pas kun je impact maken.
Nu het BrabantSport Fonds de samenwerking tussen private partijen en de provincie realiseert, wordt ervoor gezorgd dat je echt grote en langdurige dingen kunt doen. Zonder het BrabantSport Fonds was dit alles er niet gekomen, dat durf ik wel te zeggen. Wij zijn dus enorm blij met deze samenwerking. Net als de samenwerking met onze andere partners trouwens.
Dit komt ook tot stand dankzij de gemeente Den Bosch, sportevenementenbureau Team TOC, de Nederlandse Jeu des Boules Bond, de lokale verenigingen en de organisatie van het EK Petanque 2022.”

Voor Tim zelf staat sport vooral in het teken van sociale contacten. Lekker voetballen zonder al te grote ambities, maar des te meer genieten van mensen om je heen. Het onderstreept maar weer eens het belang van dit project.