Onbeperkte Vuelta maakt Vuelta toegankelijk voor iedereen

Van 29 juni t/m 3 juli kunnen deelnemers met een beperking of chronische aandoening meedoen aan de Onbeperkte Vuelta. Ze kunnen deelnemen op de manier die bij hen past. Dat kan zijn met een handbike, rolstoel, duofiets, elektrische fiets, wandelend of andere manier. Ook qua aantal dagen en afstanden kunnen ze kiezen. Zo kan iedereen zijn eigen doel bepalen én halen. Iedereen kan meedoen. Inschrijven kan op onbeperktevuelta.nl. De Onbeperkte Vuelta wordt georganiseerd in aanloop naar de komst van de Spaanse wielerronde La Vuelta in Nederland.

La Vuelta door West-Brabant
Deze zomer start de Spaanse wielerronde La Vuelta in Nederland. Van de eerste drie Nederlandse etappes lopen er twee door Brabant. Dit was voor Uniek Sporten West-Brabant en Stichting Leef! in samenwerking met gemeenten in de regio West- en Midden-Brabant de reden om het initiatief te nemen voor een Onbeperkte Vuelta. Een fietstocht, die ongeveer dezelfde route omvat als de 3e etappe van La Vuelta Holanda; Breda – Breda, speciaal bedoeld voor mensen met een beperking of chronische aandoening.

Voor iedereen een passende Onbeperkte Vuelta
In totaal kan er verdeeld over 5 dagen 215 kilometer afgelegd worden. De tocht start en finisht in Breda en doorkruist 17 Brabantse gemeenten. Onderweg zijn er verschillende verzorgingsposten en startmomenten ingericht.

Deelnemers met een beperking of chronische aandoening kunnen de route van de Onbeperkte Vuelta afleggen met een handbike, rolstoel, elektrische fiets, wandelend of andere passende manier. Ook qua afstanden zijn er diverse keuzemogelijkheden. Deelnemers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen het totale parcours van de Onbeperkte Vuelta af te leggen in vijf dagen, één hele dag meedoen, of een (klein) deel van de route door de eigen gemeente mee te doen. Zo kan iedereen zijn eigen doel bepalen én halen. Op deze manier kan echt iedereen meedoen.

La Vuelta Holanda Kick off Onderweg 16

Binnenhalen als een held
Het project laat met de inzet van sport mensen met een beperking of aandoening meer bewegen, één van de vier thema’s die centraal staan bij het BrabantSport Fonds. Deze missie delen zowel Stichting Leef! als Uniek Sporten Brabant. “De Onbeperkte Vuelta wordt ondersteund door het fonds omdat het een kansrijk initiatief is voor een duurzame activatie. Met La Vuelta als grote activator hopen we dat er veel Brabanders met een beperking worden geïnspireerd om deel te nemen en door hun deelname worden geactiveerd om blijven te bewegen. Ieder op zijn of haar eigen manier. De Onbeperkte Vuelta levert een positieve bijdrage aan Brabant door sport”, aldus Marieke Maas, fondsmanager BrabantSport Fonds. “Mensen met een chronische aandoening of een beperking leven vaak al als een topsporter. En daarom verdienen ook zij het om als held te worden binnengehaald”, aldus Sandy Krijnen initiatiefneemster van Stichting Leef!.

Vijf etappedagen
Hieronder een overzichtje voor welke etappes jij je kunt aanmelden!

Etappe dag 1:

Breda – Gilze waarbij de volgende gemeenten doorkruist worden:
Breda, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze-Rijen

Etappe dag 2:
Gilze – Zevenbergen waarbij de volgende gemeenten doorkruist worden:
Gilze-Rijen, Dongen, Oosterhout, Drimmelen, Zevenbergen

Etappe dag 3:
Zevenbergen – Bergen op Zoom waarbij de volgende gemeenten doorkruist worden:
Zevenbergen, Moerdijk, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom

Etappe dag 4:

Bergen op Zoom – Zundert waarbij de volgende gemeenten doorkruist worden:
Bergen op Zoom, Woensdrecht Roosendaal, Rucphen, Zundert

Etappe dag 5:
Zundert – Breda waarbij de volgende gemeente doorkruist worden:
Zundert, Etten-Leur, Breda

Inschrijven en informatie
Inschrijven kan via de link onderaan dit artikel. Deelnemers kunnen zich los inschrijven of met een groep, bijvoorbeeld vanuit een zorginstelling, revalidatiecentrum of sportvereniging met aangepast sportaanbod. Wil jij als organisatie met een groep inschrijven? Neem dan contact op met de organisatie per mail info@onbeperktevuelta.nl Op de website www.unieksportenbrabant.nl staat informatie over de gratis ondersteuningsmogelijkheden bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit voor mensen met een beperking of chronische aandoening. De beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant kennen alle aangepaste sportmogelijkheden in hun regio en kunnen ondersteunen bij het aanvragen van een sporthulpmiddel, financiële voorzieningen of bijvoorbeeld het vinden van een trainingsmaatje voor een evenement als de Onbeperkte Vuelta. Klik op deze link om in contact te komen met een beweegcoach in jouw regio!