Oud-deelnemers BrabantSport Fonds project Game Of Your Life willen nieuwe lichting inspireren: “Wanneer je verhalen van anderen hoort, besef je dat je er niet alleen voor staat.”

Het is de Week van de Gelijke Kansen. Een mooi moment om een bijzonder project van het BrabantSport Fonds uit te lichten. Het Fonds investeert in projecten met impact op vitaliteit en inclusiviteit. Een prachtig succesverhaal is dat van Eva (17) en Mishendra (18) uit Eindhoven. De vriendinnen namen deel aan Game Of Your Life, een programma dat een gelijk speelveld creëert voor alle jonge meiden in onze provincie, ongeacht hun afkomst, financiële positie of thuissituatie. De Champions League Finale voor vrouwen op 3 juni vormde de bijzondere afsluiting van het eerste Game Of Your Life-traject in Eindhoven. Maar dat betekende niet het einde. Begin 2024 wordt het programma hervat in Eindhoven en wordt het zelfs uitgebreid naar 's-Hertogenbosch. We spraken met Eva en Mishendra in Stadion de Vliert van FC Den Bosch, waar ze worden voorbereid op hun toekomstige rol in het programma. In een openhartig gesprek vertellen ze over hoe Game Of Your Life hun leven heeft veranderd en waarom ze nu anderen willen inspireren.

Vrouwen kunnen het ook!

Game Of Your Life is een initiatief van More2Win dat mede mogelijk gemaakt wordt door het BrabantSport Fonds. In 24-wekelijkse bijeenkomsten verdeeld over zes maanden kwam een groep van ongeveer 20 meiden bij elkaar om samen te sporten, aan hun zelfbeeld te werken en te praten over wat hen bezighoudt. De aftrap was in januari 2023 met de Champions League Finale Vrouwen als stip aan de horizon. De finale liep als een rode draad door het programma en diende als inspiratiebron. “Game of Your Life leert je dat we allemaal niet zo verschillend zijn. In sport wordt vaak alleen maar gekeken naar de mannen. Terwijl wij vrouwen het ook kunnen!” zegt Mishendra overtuigend. Eva sluit zich aan bij de woorden van haar vriendin: “Ik wil heel graag professioneel danseres worden. Ik ben nu Nederlands kampioene en derde van Europa, maar daar weet niemand iets van. Ik vraag me soms af waarom de kranten vaak volstaan met sportieve prestaties van mannen, terwijl de media een stuk minder de prestaties van vrouwen belicht. Ik vind dat jammer en ik ben van mening dat we dat meer gelijk mogen trekken.”

“Achter onze glimlach ging veel pijn en verdriet schuil.”

Een oprechte glimlach

Het BrabantSport Fonds zet zich vanuit vitaliteit in voor impact op mentale gezondheid. Een maatschappelijk thema dat naadloos aansluit op Game Of Your Life. Een belangrijke doelstelling van het programma is om meiden tussen de 13 en 18 jaar mentaal weerbaarder te maken en een veilige omgeving te bieden waarin ze hun gevoelens kunnen uiten. Laten dat nu net twee dingen zijn waar Eva en Mishendra mee worstelden. “Ik denk dat ik voor zowel mezelf als Mishendra spreek als ik zeg dat we allebei best wel onzeker waren. We glimlachten altijd, maar achter die lach ging soms veel pijn en verdriet schuil. Toch bleven we maar lachen, omdat we ons niet durfden uit te speken over de moeilijke dingen waar we mee moesten dealen. Wat er thuis gebeurde hielden we voor onszelf. Door Game Of Your Life heb ik geleerd dat ik me mag uiten en dat het juist fijn is om over je thuissituatie te praten. Door die verhalen te delen, kun je ook anderen helpen en wanneer je verhalen van anderen hoort, besef je dat je er niet alleen voor staat. Mijn glimlach is nu oprechter geworden, omdat ik mijn verdriet er niet langer achter verberg”, zegt Eva.

“Mijn moeder betekent alles voor me. Ik zou alles aan de kant zetten voor haar.”

Snel volwassen

De meiden geven aan dat ze het soms lastig vinden om zich open te stellen naar anderen. Eva werd vroeger gepest en wist niet goed hoe ze haar verhaal kwijt kon bij haar ouders. Mishendra’s roots liggen in Curaçao en heeft in Nederland haar leven helemaal opnieuw moeten opbouwen. Ze moet vaak meerdere ballen hooghouden en dat is niet altijd makkelijk. Naast dat ze het erg druk heeft met stage, werk en school ondersteunt ze ook haar moeder waar nodig. “Mijn ouders zijn niet langer bij elkaar. Ik vind het belangrijk om mijn familie te helpen. Mijn moeder betekent alles voor me. Ik zou alles aan de kant zetten voor haar. Met mijn bijbaantje help ik haar om het huishouden draaiende te houden. Dan heb ik op dat moment misschien wat minder, maar dan heeft zij genoeg om de rekeningen te kunnen betalen. Soms voel ik me verantwoordelijk, maar ik vind dat snel volwassen worden gewoon hoort bij de manier waarop ik ben opgegroeid. Je leert er ook veel dingen van waar je later in de toekomst weer profijt van hebt.” Eva en Mishendra willen nu hun levenslessen en ervaringen inzetten om andere jonge meiden te helpen. Geheel in lijn met de doelstelling van het BrabantSport Fonds om langdurige impact te maken, wordt Game Of Your Life hervat in Eindhoven en uitgebreid naar Den Bosch. “Wij hebben het programma al gedaan, we weten hoe het proces gaat en we hebben een hele mooie ervaring mogen hebben. Dat we nu de nieuwe lichting mogen laten zien waar wij gekomen zijn, vind ik heel belangrijk”, zegt Eva.

IMG 1953
“Ze ziet dingen in mij en Mishendra die we zelf niet zouden zien.”

Ines de manager

Het BrabantSport Fonds zet zich zonder uitzondering in voor iedere Brabander. Samen met waardevolle partners wordt er daarom geïnvesteerd in levensveranderende projecten die écht het verschil maken. Eva en Mishendra hebben niet altijd een gemakkelijke jeugd gehad en tot de dag van vandaag voelen beide meiden dat ze extra hard moeten werken om hun dromen waar te maken. Het BrabantSport Fonds en More2Win geloven in Game Of Your Life, omdat het programma de obstakels wegneemt die de meiden ervan weerhouden om hun dromen waar te maken. Zo leerde Eva door Game Of Your Life beter om te gaan met haar pestverleden, terwijl Mishendra begon in te zien dat het geen zwakte is om af en toe om hulp te vragen. Mishendra: “Je wil je ouders ook niet teleurstellen of dat zij zich zorgen maken om jouw mentale gezondheid. Ik ben iemand die niet graag praat over mentale problemen. En als ik er al over praat, dan bespreek ik het liever niet met mijn moeder, omdat ze al genoeg dingen aan haar hoofd heeft. Als ik mijn problemen daar bovenop ga stapelen, voelt dat voor mij niet goed. Voorheen koos ik er dan altijd voor om alles op te kroppen tot het moment dat de emmer helemaal overliep. Nu ik een heel seizoen heb meegedaan aan Game Of Your Life ben ik gaan inzien dat het ook anders kan. Nu voel ik dat ik bij Ines terecht kan met mijn problemen.”

Ines van de Sande werkt voor Dynamo Jeugdwerk. Samen met haar collega’s Robin en Laila is ze een van de jeugdwerksters die het Game Of Your Life programma in Eindhoven heeft begeleid. Voor de meiden is ze echter veel meer dan dat. Ze noemen haar gekscherend hun ‘manager’, omdat ze altijd voor de meiden klaarstaat en nieuwe deuren voor hen opent. Waar Ines Mishendra aanspoorde om de grote afsluiting van Game Of Your Life te presenteren en haar droom om mannenkapper te worden na te jagen, stimuleerde ze Eva om danslessen te geven. “Ines haalt me uit mijn comfortzone. Ik ben niet iemand die snel mensen vertrouwt, maar haar kon ik wel meteen vertrouwen. Ze heeft bij een goede vriend van haar geregeld dat ik in zijn kapperszaak mocht gaan knippen. Ik wil het liefst daar 24/7 zijn!” zegt Mishendra stralend. Eva voelt een soortgelijke band: “Ines betekent heel veel voor mij. Je kunt haar in de ogen aankijken zonder iets te zeggen en ze weet al meteen hoe het met je gaat. Dat heb ik niet met veel mensen. Ze ziet dingen in mij en Mishendra die we zelf niet zouden zien. Door haar zijn we gaan inzien wat onze kwaliteiten zijn en hoe we daarop verder kunnen bouwen. Nu willen we graag andere meiden helpen om hun dromen waar te maken net zoals Ines dat voor ons heeft gedaan.”