Oude voetbalherinneringen ophalen bij RKC Waalwijk

Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories. Een landelijk initiatief dat mede dankzij de steun van het BrabantSport Fonds gestart is bij voetbalclub RKC Waalwijk. Ouderen ontmoeten elkaar in het stadion waar ze onder leiding van begeleiders herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van hun club. Elke sessie duurt 90 minuten en is wekelijks hoogtepunt voor veel deelnemers.

Op wie richt Football Memories zich?
Primair ligt de focus op ouderen (60+) die de aansluiting met de samenleving dreigen te verliezen. Zo kampen deelnemers met eenzaamheid, sociale isolatie en/of dementie. Met deelname aan Football Memoires worden de hersenen van deelnemers geprikkeld, wat weer een vertragend effect heeft op de ontwikkeling van dementie. Voor veel deelnemers zijn sociale interacties niet meer zo vanzelfsprekend, des te mooier het is om dit soort sessie te organiseren.

Heerlijk over voetbal ouwehoeren
Wie steevast bij de sessies aanwezig zijn zijn Jan Swepke en zijn begeleider Peter Engelenburg. Peter neemt Jan iedere donderdagochtend mee naar het initiatief. “Jan en ik kennen elkaar al 36 jaar als buren en zijn al jaren fan van RKC. Eind vorig jaar is Jan opgenomen met een vrij snel verslechterde vorm van dementie. Sindsdien neem ik hem elke donderdagochtend mee voor een stukje te wandelen en om hier bij RKC te zitten. Op de vraag wat de impact is voor deelnemers zoals Jan is Peter duidelijk. “Jan vindt het fantastisch, hij is ontzettend opgetogen over de middagen bij RKC. Hij herkent deelnemers die hij kent van onder andere RKC OldStars en glimlacht de hele sessie. Wij gaan zeker alle sessies van dit jaar bezoeken ja!”