Project ‘Meer kinderen op de fiets’ succesvol van start

Kinderen belanden steeds vaker op de achterbank in plaats van dat ze de fiets pakken om bijvoorbeeld naar school te gaan. Deze constatering gaat hand-in-hand met het beweegprobleem dat bij kinderen in Nederland en ook in Brabant heerst. Meer dan genoeg redenen om hier werk van te maken en om te proberen deze kinderen weer terug op de fiets te krijgen. We spreken met Rik Jansen, Programmamanager, van initiatiefnemer More2Win over het project ‘Meer kinderen op de fiets’.

Totstandkoming
Rik geeft aan dat het project al langere tijd speelt en leeft binnen More2Win. “In 2020 zou eigenlijk de La Vuelta door Brabant komen. Die is toen uitgesteld naar dit jaar. In deze tussenperiode hebben we verschillende fietsstimuleringsprogramma’s georganiseerd vanuit More2Win, met als beweegreden het gebrek aan fietsvaardigheid, fietskennis, fietsbezit, fietsveiligheid onder deze doelgroep én het gebrek aan voldoende beweging binnen de doelgroep. Vanuit voorgaande fietsstimuleringsprogramma’s hebben we veel geleerd en die lessen nemen we mee bij dit project.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Hoge impact creëren
Op de vraag hoe de planning van het project eruitziet geeft Rik aan: “We bezoeken 1000 kinderen uit groepen 7 & 8 op vier verschillende gemeenten, verdeeld over tien basisscholen in Brabant. Deze scholen bezoeken we drie keer en er wordt een grote finaledag georganiseerd. In vergelijking met andere projecten hebben we nu heel bewust een keus gemaakt om een relatief kleinere groep kinderen te bezoeken en ze zodoende vaker te bereiken. Zo zorgen we ervoor dat deze kinderen vaker bezig zijn fietsvaardigheid en fietskennis. Om zo de kans op duurzame gedragsverandering te vergroten.”

Rol van het BrabantSport Fonds
Zo enthousiast als dat Rik praat over het project, zo enthousiast is hij over de samenwerking met het BrabantSport Fonds. “Het fonds is voor ons een zeer welkome startfinanciering zodat het project in deze vorm kon starten. Verder kunnen we dankzij dit soort financiering ook veel beter en gerichter de impact meten en delen. Met als resultaat dat we dit soort projecten structureel kunnen laten plaatsvinden.” Hoe kijkt het BrabantSport Fonds tegen de samenwerking aan? We vroegen het aan Marieke Maas, fondsmanager van het BrabantSport Fonds: “Het project ‘meer kinderen op de fiets’ is een mooi en duurzaam initiatief om minimaal 1000 kinderen (en ook ouders) te inspireren met het plezier van fietsen en daarmee het belang van bewegen. Het zou fantastisch zijn als alle deelnemers straks standaard op de fiets stappen als ze naar school gaan of naar vriendjes/vriendinnetjes. Op deze manier dragen we vanuit het BrabantSport Fonds bij aan een gelukkiger en daarmee sterker Brabant door sport.”