Samen sterk tegen eenzaamheid

975.000. Dat is het aantal eenzame ouderen in Nederland. Hiervan is zelfs 387.000 ernstig eenzaam. 650.000 ouderen ontmoeten maar één keer per week andere mensen. Het BrabantSport Fonds heeft als ambitie om eenzaamheid tegen te gaan en gelooft in de kracht van sport om deze cijfers omlaag te brengen. Daarom slaat het BrabantSport Fonds de handen ineen met waardevolle partners als Stichting Met je hart en het Nationaal Ouderenfonds om dit maatschappelijk probleem aan te pakken. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid (28 september t/m 4 oktober) vertellen we meer over beide samenwerkingen. Vandaag trappen we af met Stichting Met je hart.

Een fotoreportage

11 jaar geleden ging het bloed door de aderen van Stichting Met je hart stromen. Fotografe Babs van Geel uit Utrecht maakte een fotodocumentaire met als thema de eenzaamheid van het ouder worden. De eenzaamheid die ze ervaarde tijdens het maken van de foto’s maakte dusdanig veel indruk dat Babs besloot om over te gaan tot actie. Het allereerste initiatief dat ze opzette was de EET met je hart campagne in de Utrechtse horeca, waarmee een mooi geldbedrag werd ingezameld. De eerste 4 eenzame ouderen konden vervolgens uitgenodigd worden om samen aan tafel te gaan met een vrijwilliger. Dit vormde de start van vele betekenisvolle ontmoetingen waarmee de eenzaamheid doorbroken wordt. Het afgelopen decennium groeide Stichting Met je hart naar 48 gemeenten, waar 1.200 vrijwilligers jaarlijks ruim 19.000 ontmoetingen mogelijk maken.

Het probleem in beeld

Om beter te begrijpen hoe het is om eenzaam te zijn, spreken we met de 91-jarige mevrouw De Zwart. Met een grote glimlach opent ze de deur van haar appartement. Aimée Romme, directeur van Stichting Met je hart, zet gebakjes klaar, terwijl Mevrouw de Zwart koffie zet. Wanneer we plaatsnemen op de bank vertelt ze ons vol trots dat ze bijna 92 wordt. Mevrouw De Zwart deed tot haar 85e aan vrijwilligerswerk. Ze is een echt mensenmens die altijd klaarstaat voor anderen. Zo was ze jarenlang rouwbegeleider, een rol waarin ze veel mensen heeft geholpen om hun verdriet een plekje te geven. 20 jaar geleden werd ze zelf geconfronteerd met het overlijden van haar man. Eén jaar lang fietste ze elke dag naar het ziekenhuis om te ondersteunen bij zijn verzorging. Nu ze de laatste jaren aan vitaliteit heeft moeten inleveren, is het moeilijker voor haar geworden om onder de mensen te komen. Voor de levendige mevrouw De Zwart is achter de geraniums zitten echter geen optie. Maar hoe leg je weer nieuwe contacten en hoe kom je naar de plek van bestemming zonder vervoer? Stichting Met je hart benadert eenzame ouderen zoals mevrouw De Zwart en helpt hen om weer onder de mensen te komen. Het BrabantSport Fonds biedt vervolgens activiteiten aan die de doelgroep uit hun isolement haalt en ze laat genieten van sport en beweging. Door deze samenwerking maken we samen het verschil.

“Ik voel me niet eenzaam of alleen, omdat ik weer ergens bij hoor.”

Samen het verschil maken

Aimée Romme, directeur van Stichting Met je hart, schetst de dagelijkse strijd tegen eenzaamheid: “Mensen die eenzaam zijn verzorgen zichzelf minder goed, krijgen pijntjes en komen bij de huisarts met allerlei klachten, maar het is die eenzaamheid die zo’n pijn doet. Het probleem is dat veel ouderen hun verhaal niet kunnen vertellen en het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Daarom is Met je hart altijd op zoek naar vrijwilligers of mensen die ons een hart onder de riem willen steken met een mooie donatie.’

Stichting Met je hart heeft in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, mede dankzij lokale doorverwijzers en waardevolle partners zoals het Ouderenfonds en het BrabantSport Fonds. “We maken echt het verschil doordat we mensen keer op keer uitnodigen voor een gezellig samenzijn. We hebben stamtafels waaraan telkens een vaste groep ouderen aanschuift. Als stichting kunnen wij niet elke week in elke gemeente iets zelf organiseren. Daarom is het zo belangrijk dat wij de samenwerking opzoeken met waardevolle partners zoals het BrabantSport Fonds, zodat wij ons aanbod structureel kunnen vergroten”, legt Aimée uit. Mevrouw De Zwart haakt enthousiast in: “We hebben het heel gezellig met onze stamtafel. Het is echt een leuk groepje. Ik voel me niet eenzaam of alleen, omdat ik weer ergens bij hoor. Dat waardeer ik enorm. Als een van ons een keer niet kan komen, dan wordt diegene echt gemist en dat is een fijn gevoel.”

“Er stonden een aantal fanatieke mannen op de baan, maar toch ben ik samen met mijn onderbuurvrouw Ria eerste geworden.”

Brabantse Boules

Marieke Maas, maatschappelijk directeur BrabantSport, is trots op de samenwerking met Stichting Met je hart: “Het BrabantSport Fonds gelooft in het credo: alleen ga je snel, maar samen kom je verder. Stichting Met je hart heeft een groot aantal eenzame ouderen in beeld en vanuit het fonds bieden we projecten aan waar ouderen aan kunnen deelnemen, zodat zij uit hun isolement komen.” Een van deze projecten is Brabantse Boules, een Jeu de Boules wijktoernooi mede mogelijk gemaakt door het BrabantSport Fonds. Mevrouw De Zwart vertelt ons uitgebreid over haar deelname: “Er stonden een aantal fanatieke mannen op de baan, maar toch ben ik samen met mijn onderbuurvrouw Ria eerste geworden”, zegt ze trots. Ze vervolgt: “Dat toernooi was echt heel gezellig. Ik was al een tijd niet meer in een bosrijke omgeving geweest. Het was een unieke ervaring. Ik zit tegenwoordig te veel. Een activiteit zoals boulen brengt me in beweging en houdt me fit.” Het verhaal van mevrouw De Zwart toont aan dat sport veel meer is dan bewegen. Sport zorgt voor verbroedering, vriendschap en plezier. Het perfecte medicijn tegen eenzaamheid. Daarom gelooft het BrabantSport Fonds in een sterker en daarmee gelukkiger Brabant door sport.

IMG 1120