Sport als middel om Brabant gelukkiger te maken - in gesprek met Directeur BrabantSport Michel Reinders

In gesprek over het BrabantSport Fonds met .... - Als eerste in gesprek met Michel Reinders, directeur van BrabantSport en de uitgelezen kandidaat om toelichting te geven op het nieuw ontwikkelde BrabantSport Fonds. Tijd voor een gesprek over het ‘wie-wat-hoe en vooral: waarom?’

Michel: “Met dit fonds willen we het voor iedereen in Brabant mogelijk maken om te sporten, zodat álle Brabanders de mogelijkheid krijgen om de voordelen van sport te ervaren. Het fonds is ontstaan door de vele gesprekken met ondernemers die zich sterk maken voor een betere leefomgeving in Brabant. Gedurende alle gesprekken merkten we dat we door samenwerking veel meer willen en kunnen betekenen rondom die evenementen. Die conclusie heeft geleid tot de totstandkoming van het fonds.”

De voordelen van sporten zijn talrijk. Voor het BrabantSport Fonds heeft een aantal bovengemiddelde aandacht: de bijdrage aan een gezonde leefstijl; het vergroten van de sociale omgeving; vermindering van stress en een inclusieve samenleving.

Deze voordelen én de wil om te winnen maakt dat het BrabantSport Fonds nu officieel gelanceerd is. Samen met de founding partners wordt gekeken naar de kansen die er zijn en die benut kunnen worden. Kansen voor kinderen, jongeren, mensen met een beperking en ouderen. Iedere Brabander behoort tot de doelgroep.

Uit hetgeen Michel vertelt wordt duidelijk dat enorm wordt ingezet op win-winsituaties.

Sportevenementen ontvangen op een bepaald vlak steun, en tegelijkertijd wordt er een manier gezocht om via het betreffende evenement Brabanders een mogelijkheid te geven om sport te kunnen beoefenen. Die mogelijkheid moet een langdurig karakter hebben. Op die manier ontstaat er een structurele kans die vervolgens aangeboden kan worden aan een doelgroep die vooraf wordt bepaald.

Omdat samen nou eenmaal sneller gaat, werken het provinciebestuur en verschillende bedrijven mee om het doel te bereiken. Michel kent de voordelen voor ondernemers en bedrijven en weet hun drijfveren om zich aan het fonds te verbinden.

“We merken dat bedrijven graag willen meewerken om uiteenlopende redenen. In het algemeen kun je stellen dat bedrijven meer willen betekenen. Met het verbinden aan het BrabantSport Fonds kun je als bedrijf of ondernemer echt het verschil maken. Kijkend vanuit goed werkgeverschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen is het aantrekkelijk om mee te doen. Een bijkomend voordeel is het vergroten van het netwerk. Kortere lijntjes met het provinciebestuur is voor sommigen eveneens een mooie bijkomstigheid.”

Stok achter deur - Tot slot: is Michel zelf eigenlijk sportminded?

“De helft van de medewerkers bij BrabantSport heeft een topsportachtergrond, zelf ben ik een fanatieke amateursporter. Afwisselend doe ik aan hardlopen, wielrennen, hockey en ga ik twee keer per week naar de sportschool.” Maar zelfs voor de directeur van een sportieve organisatie geldt dat soms een stok achter de deur nodig is. Liefst in de vorm van die ene vriend die belt met de mededeling; afspraak is afspraak. “Tja, dan ga je toch sporten en ben je uiteindelijk blij dat je geweest bent.”