Zitvolleybal bezig aan opmars

Één keer per jaar geven we de bal aan de Brabander. Iedereen kan dan een projectplan indienen bij het BrabantSport Fonds. Waar het plan aan moet voldoen? Het moet bijdragen aan een gelukkiger én daarmee sterker Brabant door sport. We hebben vele mooie inzendingen gekregen. Na de selectie zijn er acht winnaars overgebleven. De initiatiefnemers achter de projectplannen hebben inmiddels allemaal een cheque ontvangen. Maar wie zijn deze initiatiefnemers, wat voor projectplan hebben zij ingediend en hoe gaan ze de financiële steun vanuit het fonds inzetten? Elke week lichten we het plan van een van de winnaars uit en krijg je alle ins & outs te horen. Vandaag is het de beurt aan het Zitvolleybal Do It Yourself.

Werving
Zitvolleybal Do It Yourself, zoals de volledige naam van het project luidt, is tweeledig; enerzijds worden de volleybalverenigingen die overwegen om te gaan starten met zitvolleybal ondersteund en anderzijds ligt de focus op het werven van mensen die zitvolleybal willen gaan spelen. Maar volgens Casimir Wernaart is het geen gemakkelijke opgave om continuïteit te krijgen in de aanvoer van nieuwe zitvolleyballers. Als een van de initiatiefnemers achter het project en tevens actief beoefenaar van zitvolleybal is hij al acht jaar toegewijd aan het stimuleren van de sport in Brabant. Samen met Eefje Opbroek, speelster van de Oranje Zitvolleybal dames, werkt hij aan deze missie. De misconcepties die er zijn omtrent het zitvolleybal maken het vinden van spelers en trainers tot een lastig proces. ‘Vaak weten mensen niet dat zitvolleybal bestaat en als ze er al vanaf weten, denken ze vaak dat het in een rolstoel is. Dus daar moeten we wat aan doen’, besluiten Casimir en Eefje. Bij potentiële trainers ziet hij een soortgelijk beeld: ‘Je kunt bijna geen trainer vinden die dat avontuur aangaat omdat die denkt ik ben geen zitvolleybaltrainer, ik weet niet hoe dit werkt.’ Om deze trainers – die met veel vragen zitten – de juiste handvatten aan te reiken, wordt er een online platform voorbereid waarop beginnende zitvolleybaltrainers aan de hand worden meegenomen om een eerste start te maken met zitvolleybal.

Online platform
Het online platform voorziet in een contentbehoefte, waaronder voorbeelden van trainingsvormen. Omdat dit visueel makkelijker is over te brengen, worden er video’s gemaakt van de verschillende oefeningen. Daarnaast bevat het platform ook uitleg over de spelregels en welke materialen er nodig zijn om te kunnen spelen. Omdat er veel wordt geschoven over de vloer is ook de kleding net iets anders dan bij staand volleybal. ‘Aan schoenen hebben we niet zoveel, een goede broek daarentegen…’, licht Casimir grappend toe. Naast alle benodigde uitleg komen er op het platform ook contactmogelijkheden voor mensen die verdiepingsvragen hebben.

Doorstart
Dankzij de financiële steun vanuit het BrabantSport Fonds kan het online platform de lucht in, waarmee de eerste basis wordt gelegd om beoefening van het zitvolleybal Brabant-breed en daarna in heel Nederland te stimuleren. ‘Het zou super lastig zijn om deze doorstart te maken zonder financiële steun.’ Als meer verenigingen aanhaken is een mooi bijeffect dat er meer wedstrijden kunnen plaatsvinden in de nabije omgeving en daarmee de reisafstand voor wedstrijden korter wordt. Op deze manier worden er steeds meer drempels weggenomen om te gaan zitvolleyballen. Bovendien zien Casimir en Eefje dat het zitvolleybal ook veel voordelen heeft: ‘Je hebt geen dure rolstoel of handbike nodig. Je gaat op de grond zitten, pakt een bal en begint.’ Het benodigde materiaal wat je nodig hebt voor de sport wordt gekocht en beheerd door de desbetreffende club. Het gaat slechts om een apart net en een aparte antenne en belijning. Vanuit de contributie die de leden betalen, kunnen deze materialen worden bekostigd. Dat zitvolleybal alleen voor mensen met een beperking is, is een misverstand. ‘Het is ook geschikt voor mensen die een blessure hebben of die het gewoon leuk vinden. Ook die mensen willen we graag overhalen. Iedereen is welkom!’ besluit Eefje.