Project: Auti Power Girls Club

Een laag zelfbeeld, je buitengesloten voelen en kans op eenzaamheid: meiden met autisme hebben daar regelmatig mee te maken. Mede op initiatief van Iris Havekes is de Auti Power Girls Club gelanceerd en omarmd door ’S-PORT van de gemeente Den Bosch. De vermoedens werden omgezet in ervaring en sinds een half jaar weten ze het zeker: een belangrijk middel om hier verandering in te brengen is sport en fun!

Voor de meeste mensen geldt dat de dingen leuker zijn als je ze samen onderneemt. Ook voor meiden met (kenmerken van) autisme. Hun uitdagingen maken dat echter wel moeilijker. Vriendschappen aangaan en onderhouden is iets wat extra begeleiding en sturing vraagt. Bovendien is er een basis nodig om dit te ontwikkelen. Een veilige en gestructureerde omgeving én leeftijdsgenoten.  

Om vriendschappen op te bouwen is dus meer nodig, maar er is geen passend aanbod. Het G-sporten past niet bij deze groep, maar aansluiten bij een reguliere sportclub is vaak lastig. En dus valt een behoorlijk grote groep meiden tussen wal en schip. De Auti Power Girls Club, voor meiden van 12-18 jaar, combineert sport en plezier op een plek waar deze meiden zichzelf kunnen zijn. Het is hip, aansprekend en passend bij de leeftijd. Het was al snel een succes. Naast Den Bosch zijn er inmiddels ook meiden uit Oss en Heusden bij de club gekomen! Het geheim? Sport als middel om gelukkiger en sterker te worden.  

De meiden krijgen training vanuit de sportclubs die aanhaken en er is altijd een ambulant begeleider aanwezig die op pedagogisch vlak aanstuurt. In eerste instantie werd gestart met kickboksen. Ideaal, alleen en toch samen in een groep. Je hebt niet de vaardigheden nodig die juist nog ontbreken, maar je legt wel contacten.  Het is taakgericht en een mooi middel om fysiek en mentaal fitter te worden. Dat laatste is hard nodig als je zelfbeeld laag is. Mede daardoor zijn de betrokkenen er zo enthousiast over. De impact is groot. Zelfvertrouwen is nodig om goed te kunnen functioneren en om vriendschappen aan te gaan. 

Op dit moment is er met beperkte middelen al veel bereik geweest. Scholen en zorginstanties verwijzen door. En persberichten en sociale media hebben de doelgroep of ouders bereikt. Naast sporten worden er ook leuke dingen ondernomen die de meeste meiden interesseren. Denk aan chillen, picknicken of shoppen. 

De komende tijd wordt de Auti Power Girls Club steviger neergezet en idealiter door meer steden en sportclubs in Brabant opgepakt. Aanmelden of meer informatie? Mail naar info@autipowergirlsclub.nl 

012
011

Partners

Maatschappelijke partners