Project: De Derde Helft

Hockeyclub ‘s-Hertogenbosch staat bekend om de vele sportieve successen, maar ze wil ook op maatschappelijk vlak impact maken. De club omarmt nu het concept De Derde Helft, een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, en brengt daarmee op een nieuwe manier beweging in de vereniging. En in het leven van Bossche inwoners.

Tijdens De Derde Helft organiseren sportverenigingen in heel Nederland activiteiten op hun sportcomplex, speciaal voor ouderen die actief willen worden of blijven. Hockeyclub ‘s-Hertogenbosch heeft als missie ‘een leven lang leren, binden en boeien door spelplezier en sportieve (top)prestaties’ en wil graag voor deze doelgroep ook op die manier van betekenis zijn. Die wens komt voort uit noodzaak. De huidige tijd vraagt er immers om dat we allemaal langer thuis blijven wonen en we zijn meer dan ooit op onszelf aangewezen. Sociaal en fysiek actief blijven is dan ook belangrijk en nodig. De missie van de club én dit gegeven is daarom een goede match. 

Met vrijwilligers van binnen en buiten de club wordt nu Actief & Ontmoeten op maandag vormgegeven. Daar kan nu, mede dankzij de steun van BrabantSport Fonds, een professionaliseringsslag in worden gemaakt. Van goed naar goud!  
Toch blijft de basis even eenvoudig als doeltreffend. 
 
Elke maandag begint met een kop koffie en een praatje, vervolgens een warming-up en er zijn afwisselende beweegvormen, voor diverse niveaus. Ook een lunch en – uiteraard – gezelligheid hoort bij Actief & Ontmoeten op maandag. Net als het belang van bewegen is ook het vergroten van sociale contactmomenten een doel van het project. Het samenkomen en ontmoeten is minstens zo belangrijk. Even een oefening overslaan en een praatje maken langs de lijn is dus prima mogelijk. 

Naast het Ouderenfonds zijn er meer partners die optrekken met de hockeyclub binnen het project. De gemeente geeft richting en kent ingangen, de Rabobank ondersteunt het financieel als maatschappelijk partner van de hockeyclub, en welzijnsorganisatie Farent speelt een grote rol. Hun medewerkers coördineren de maandagen en zijn belangrijk in het netwerk. Zij weten welke vragen er leven en kunnen Actief & Ontmoeten op maandag opperen voor ouderen die meer willen bewegen of die eenzaamheid ervaren. Ten slotte zijn er tal van kleine initiatieven waarmee vanuit de club verbinding wordt gelegd. Alles om maar zoveel mogelijk ouderen te bewegen richting het prachtige complex aan de Oosterplas. Om te verduidelijken: ouderen betekent in deze 55+, kunnen (oud)lid van de vereniging zijn, buurtgenoten, familie. Eigenlijk alle Bosschenaren. 

En wie weet komen de deelnemers straks ook op andere dagen naar de hockeyclub. Bijvoorbeeld om een wedstrijd te kijken van Heren of Dames 1. Of omdat ze het leuk vinden de handen uit de mouwen te steken bij vrijwilligerswerkzaamheden. Als deelnemers denken ‘goh, ik heb nog een dag doordeweeks of in het weekend tijd om van betekenis te zijn’ dan is daar altijd een mogelijkheid voor. In sporttermen? Win-win… 

Interesse of nieuwsgierig? Op de maandagen om 10.00 pruttelt de koffie aan de Oosterplasweg 35 en is er altijd ruimte om kennis te maken met de deelnemers en het concept.

024
022
021

Partners

Maatschappelijke partners