Project: FC STRAAT Training

FC STRAAT is een initiatief van de wereldberoemde straatvoetballer en influencer Soufiane Touzani. Onderdeel van de grote online en offline community is FC STRAAT Training. Het doel? Meer kinderen, structureel in beweging én in contact brengen.

Eindhoven Sport (onderdeel van de gemeente Eindhoven), FC Eindhoven Foundation en Dynamo Jeugdwerk brengen in samenwerking FC STRAAT Training naar de lichtstad. De bal rolt door de wijken en pleintjes vanaf januari 2025, voor ten minste 3 jaar. Voor alle jongeren die (kosteloos!) deelnemen, worden op 4 locaties in Eindhoven trainingen, ontmoetingen met influencers, sportieve en sociale activiteiten aangeboden.  

De reden om het sportieve project uit te rollen in Eindhoven komt voort uit een landelijke trend, waarin het verenigingsleven een steeds kleinere rol speelt. Veel jongeren stoppen met sporten en verliezen daarmee fysieke beweging en sociale contacten. Sportkoepel NOC*NSF doet jaarlijks onderzoek naar sportdeelname in Nederland. Vooral in de leeftijdscategorie 13 tot 18 jaar wordt significant minder bewogen en is een wereld te winnen. 

De drie samenwerkingspartners willen jongeren motiveren om weer te gaan sporten. En FC STRAAT Training is daar enorm geschikt voor. Het heeft de aanzuigende werking van influencers, een link met de online wereld waarin jongeren leven en het is laagdrempelig aangezien het in de openbare ruimte plaatsvindt.  

De opbouw verloopt steeds hetzelfde. De eerste 4 weken van een traject wordt geleid door ‘team Touzani’ en de daaropvolgende 8 weken is Dynamo Jeugdwerk samen met de FC Eindhoven Foundation aan de bal. Zij zullen dan verschillende sportieve en sociale activiteiten ontwikkelen.  
Naast meer bewegen, wordt dus ook gewerkt aan het vergroten van een sociaal netwerk.  
Bovendien raken jongeren vertrouwd met Dynamo Jeugdwerk. Hier kunnen zij terecht voor het ontwikkelen van hun talenten. Maar ook voor een luisterend oor of advies. Of voor het ondernemen van verschillende andere activiteiten. 

Dankzij FC STRAAT Training krijgen meer dan duizend jongeren een kans om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Dat kan met de voet aan de bal, maar ook door FC STRAAT Training bijeenkomsten waar thema’s worden besproken die jongeren raken. Sport is hier dus het middel om tot bloei en ontwikkeling te komen. En vooral: om structureel te gaan bewegen.   

004
003
001

Partners

Maatschappelijke partners