Project: Family Fit FC

Vrijwel iedereen weet dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk is. Maar daar ook echt naar te leven, dat blijkt vaak moeilijk. FC Den Bosch Foundation zet zich vanaf september via een nieuw project in om beweegarmoede aan te pakken. Ze helpt gezinnen ongezonde gewoontes te doorbreken en hun vitaliteit te verhogen. Met ‘Family Fit FC’ wordt op een unieke manier een gezondere leefstijl bevorderd.

De voorloper van Family Fit FC is EuroFIT, een wetenschappelijk bewezen programma, ontwikkeld door het UMC Amsterdam. In dit leefstijlprogramma wordt de magische wereld van het profvoetbal ingezet als leidraad. Verschillende betaald voetbalorganisaties zijn met dit concept aan de slag en helpen supporters richting een gezondere en actieve leefstijl. 
 
Het grote verschil is dat de FC Den Bosch Foundation zich nu richt op families en niet op het individu. Om te kijken wat hiervoor nodig is, legde men contact met het UMC Amsterdam. 
Het universitair medisch centrum had direct vertrouwen in het idee en ondersteunt de foundation om tot verdere doorontwikkeling te komen. Ook Eredivisie CV zal het project nauw volgen en waar nodig supporten. Zij zien in Family Fit FC een mogelijkheid die bij alle profclubs weggezet kan worden.  

Maar hoe ziet het programma er precies uit?  
Gedurende twaalf weken komt een gezin naar het stadion van FC Den Bosch, waar negentig minuten lang aan de gezondheid wordt gewerkt. Dit bestaat uit een stukje theorie over voeding en hoe je lichaam werkt, maar het is vooral veel bewegen en het plezier daarvan ervaren! Tot slot is er een korte rustperiode en volgt de dertiende terugkomdag. Daar worden gezinnen gestimuleerd om lid te worden van een sportvereniging. Het project is geslaagd als families hebben geleerd om gezonde keuzes te maken en vooral als zij blijven bewegen. Als dit dan ook nog kan leiden tot een wetenschappelijk bewezen programma dat in heel Nederland gaat draaien, wordt de impact nóg groter. 

Naast het UMC Amsterdam en de Eredivisie CV zijn er volop lokale partners bij het project betrokken. Zo neemt het Jeroen Bosch Ziekenhuis net als bij echte topsporters van tevoren een sporttest af. Overige lokale partners zijn onder andere Scholten Fysio, voedingsdeskundigen, en de gemeente ’s-Hertogenbosch. Zij zorgt voor een deel financiering en werving van deelnemers. Voor eventuele nazorg of ondersteuning kan de foundation doorverwijzen naar welzijnsorganisaties of het Jeugdfonds Sport & Cultuur, een vaste partner van de foundation.  
 
Voor de werving van gezinnen werkt de foundation samen met de gemeente en haar sportcoaches in de wijken, maar inwoners mogen zichzelf ook aanmelden. Je hoeft overigens geen voetbalfanaat te zijn, want er worden ook oefeningen zonder een voetbal uitgevoerd. Het is breed georiënteerd om mensen écht te inspireren om te gaan bewegen en fitter te worden.

009
008
006

Partners

Maatschappelijke partners