Project: Sportief Ontdekken

Kinderen uit aandachtswijken komen minder vaak in aanraking met sport en bewegen, met (kennis over) gezonde voeding en met een verenigingsleven. Het project Sportief Ontdekken van Hockeyclub ‘s-Hertogenbosch wil daar verandering in brengen. Dit doet zij door een combinatie van sportclinics onder leiding van toptrainers en met workshops over gezonde voeding.

De Nederlandse Sportraad trok in 2024 aan de alarmbel; we bewegen te weinig. Dat geldt voor alle Nederlanders, maar de kansen die er zijn om ook echt stappen te zetten, die zijn niet altijd gelijk verdeeld. Onder leiding van clubkadercoach en kartrekker Jacques Brinkman richt Sportief Ontdekken zich juist daarom op kinderen in aandachtswijken. Het programma biedt kinderen de kans op een brede ontwikkeling, zowel op sportief gebied als in hun algehele welzijn. De activiteiten vinden plaats in de wijken en op de hockeyclub.  

De hockeyclub streeft naar meer inclusiviteit en sociale toegankelijkheid, maar dat dat niet vanzelf gaat is duidelijk. Hoezeer het bestuur en de leden het project ook omarmen, het team van Sportief Ontdekken zal de doelgroep moeten opzoeken. Ze bezoeken scholen en wijken, en zorgen dat de kinderen van en naar de club kunnen op de dagen dat het bewegen daar plaatsvindt. Door het plezier van hockeyen en bewegen te laten ervaren, is het streven dat kinderen lid worden van de hockeyvereniging. Jacques Brinkman benadrukt echter dat het belangrijkste is dat de kinderen zich bij welk beweeginitiatief dan ook aansluiten. Sportief Ontdekken kan doorverwijzen of helpen bij de aanvraag voor contributiegeld bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.  
   
De coöperatieve Rabobank ondersteunt dit initiatief als maatschappelijke partner van de hockeyclub. Daarnaast zijn Stichting Vitam Doet Goed en Tommy Tomato partners van Sportief Ontdekken. Zij zorgen voor actieve workshops over gezonde voeding. Als het gaat om bewegen zijn (onder andere) spelers van Hockeyclub ‘s-Hertogenbosch heren 1 verantwoordelijk voor de sportclinics. Ook de gemeente speelt hierin een rol. ’S-Port heeft kennis en mensen die steunen waar mogelijk. De KNHB en Hockey Foundation delen tot slot onder andere hun kennis met tips en adviezen. 

In de ideale wereld zijn straks in de achterstandswijken zogenaamde satellietclubs van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch gestart. Dit zijn wijk-hockeyclubs waar kinderen in hun eigen buurt lid kunnen worden en zich mogelijk zullen aanmelden bij de moederclub. Kortom, Sportief Ontdekken doet er alles aan om kansen te geven, een praktische hand te reiken en drempels te verlagen om zo álle kinderen te sturen richting een actieve leefstijl. Met steun van BrabantSport Fonds kan de basis nu doorontwikkeld worden. 

Vanaf september 2024 gaat het programma weer van start met kennismakingslessen op scholen.

015
018
014

Partners

Maatschappelijke partners