Project: SwimFUN

Kinderen in Brabant beschikken voor hun 6e verjaardag over minimaal zwemdiploma B, terwijl zwemverenigingen kinderen pas laten instromen vanaf dat ze 8 worden. Dit betekent dat er 2 jaar lang geen zwemaanbod is voor kinderen, een periode waarin zij of een andere sport moeten kiezen óf inactief raken. Voor Stichting Fieldlab Zwemsport (SFZ) een aanleiding om hier iets aan te doen en het project SwimFUN te activeren. Het uiteindelijke doel? Zoveel mogelijk kinderen interesseren en behouden voor de zwemsport. Ieder kind komt in aanraking met de zwemsport vanwege diploma zwemmen, om vervolgens na het bereiken van het diploma in grote getale uit te stromen. “Een heel klein percentage overbrugt twee jaar om vervolgens voor de zwemsport te kiezen, slechts 4% van alle kinderen die ooit gezwommen hebben.” geeft projectmanager Willem Gosens aan. “Wij vinden dat iets leuks moet komen voor de kinderen om de twee jaar te overbruggen, maar we kijken ook al vooruit op hetgeen wat erna moet komen; het aanbod. Er zijn daarom verschillende verenigingen aangehaakt op dit project omdat ze het belang inzien. Verenigingen zoals Aegir, PSV Zwemmen, Eindhovense reddingsbrigade en andere partijen doen mee omdat ze zien dat de aanwas steeds minder wordt. Dit is de aanleiding en start geweest van SwimFUN.” aldus Gosens.

MEER DAN ALLEEN ZWEMMEN
SwimFUN is als pilot in Eindhoven begonnen in het najaar van 2022, tijdens deze pilot gingen verenigingen extra trainingen aanbieden en dat was succesvol. In het vervolgtraject waarin het project zich nu bevindt wordt ook de samenwerking gezocht met KNZB en de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Gosens is blij dat deze organisaties meedoen met SwimFUN; “Voor de KNZB is het belangrijk dat de zwemvaardigheden van kinderen niet verwateren, wat natuurlijk wel snel kan gebeuren als je na je 6e jaar niet meer regelmatig zwemt. Uit onderzoek blijkt ook dat als kinderen met enige regelmaat zwemmen of meer in aanraking zijn met zwemmen het aantal kinderen dat verdrinkt ook daalt. Dat is ook een belangrijk punt in ons project.”

START VAN IETS MOOIS
Een belangrijk onderdeel van het project is het opzetten van speciale Kids Clubs. Bij deze clubs worden heel veel verschillende activiteiten georganiseerd om kinderen in het water te hebben. Een belangrijk onderdeel van de extra zwemactiviteiten is dat er gelet wordt dat de kinderen intrinsiek bewegen en niet te veel stilhangen. Een van de doelstellingen is namelijk dat kinderen actief in beweging zijn. Om ondersteuning te krijgen van het BrabantSport Fonds moeten projecten een visie hebben hoe ze hun project Brabant breed kunnen uitrollen, zo ook SwimFUN. “De afgelopen weken hebben we verschillende gesprekken gehad met Brabantse gemeenten om ze ook aan te laten haken. Zo zijn gemeenten zoals Boxtel, Oss, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode geïnteresseerd om verder te verkennen of het project ook in hun gemeente geïntegreerd kan worden.

MOOIE MATCH
De enthousiaste Willem Gosens is erg blij over de samenwerking met het BrabantSport Fonds. “Voor nu is de samenwerking heel erg belangrijk, er moet heel veel ontwikkeld worden en dat kost veel geld. Ons doel is om in andere gemeenten het project te starten met lokale verenigingen en we willen er dan voor zorgen dat er zo min mogelijk subsidies nodig zijn. Kortom, we willen dan gewoon kunnen beginnen. We hebben veel expertise nodig, kennis die je niet van vrijwilligers mag en kan verwachten. Dus er zitten ook behoorlijke opleidingskosten aan het project. Dit zijn allemaal voorbeelden van investeringen die we moeten doen en door het BrabantSport Fonds mogelijk zijn.”

Is het geloof in het project wederzijds? We vroegen het aan Marieke Maas, fondsmanager van het BrabantSport Fonds: “Dit project past perfect bij de ambities van het fonds om met inzet van sport maatschappelijke impact te kunnen maken op, in dit geval, kinderen structureel in beweging brengen. Een heel mooi initiatief waarbij de focus niet lokaal ligt, maar juist provinciebreed. Hierdoor kunnen straks veel meer gemeenten in Brabant dit project integreren en zo meer kinderen kennis laten maken en enthousiasmeren voor alles wat de zwemsport te bieden heeft. Wat mij betreft is dit een 100% match met waar het fonds voor staat. Het plan is Brabantbreed, heeft een lange looptijd, draagt bij aan doelstellingen van het fonds en gebruikt het EQM zwemmen 2024 als podium om het project meer aandacht te geven. Dankzij dit soort projecten zorgen we ervoor dat kinderen duurzaam bewegen en dat maakt ze gezonder en bovenal gelukkiger. Dit moedigen wij als BrabantSport Fonds uiteraard graag aan!”

Partners

Maatschappelijke partners