Project: Blindtennis
"Mijn zicht ging steeds verder achteruit en er was niemand die nog met me wilde tennissen. Langzaamaan verloor ik dus niet alleen mijn zicht, maar ook de sport waar ik van hou. Toen ik hoorde van blindtennis dacht ik: dit is mijn kans om terug te keren naar de sport en naar de plek waar mijn sociale contacten zijn.”
Het is slechts een van de verhalen die Fanny van den Heuvel, oprichtster van BSTN (Blind en Slechtzienden Tennis Nederland) te horen krijgt als geïnteresseerden kennismaken met deze sport. Voor mensen met een visuele beperking is sporten namelijk een uitdaging. Drie jaar geleden deed het Mulier Instituut onderzoek en toonde aan dat slechts 10% van de mensen met een visuele beperking tussen de 18 en 79 jaar is lid van een sportvereniging. Met blindtennis wil Fanny daar verandering in brengen.
Ratelende ballen en voelbare lijnen
Blindtennis is een slimme aanpassing van tennis. De sport gebruikt ratelende ballen die geluid maken, het net is iets lager dan bij regulier tennis en er zijn voelbare lijnen voor oriëntatie. Begeleiders mogen mee de baan op, waardoor het laagdrempelig en veilig is.
Het verhaal van BSTN begint overigens niet in Nederland, maar op een internationaal tennistoernooi waar Fanny als scheidsrechter was uitgenodigd. "Ik zag 33 landen deelnemen aan blindtennis," vertelt ze. "En Nederland zat daar niet bij. Deze sport is de snelst groeiende gehandicaptensport ter wereld! Inclusiviteit staat zowel in het Sportakkoord 2030 als ook in de doelen van de KNLTB beschreven. De start van blindtennis is dan logisch. In januari 2025 ben ik daarom deze stichting gestart.”
Clubs aan de slag
Het doel is om binnen één jaar tijd 150 deelnemers te bereiken, beginnen met drie locaties in Den Bosch, Vught en Schijndel, maar ook via inclusieve multisportdagen. In plaats van een apart evenement organiseert BSTN demonstraties tijdens bestaande sportevenementen. Zo worden meer mensen bereikt en toont de stichting aan dat blindtennis een volwaardige sport is. Die naamsbekendheid heeft nu prioriteit evenals de aanschaf van de materialen zodat clubs ook daadwerkelijk kunnen starten. Als één van de winnaars in de Van goed naar goud-campagne van het BrabantSport Fonds, komt er voor de stichting extra steun. BSTN krijgt een financiële bijdrage vanuit het fonds zodat de wensen realiteit worden. Voor tennisverenigingen die willen beginnen heeft Fanny samen met Uniek Sporten Brabant* een praktisch stappenplan ontwikkeld. Clubs hoeven niet in het diepe te springen.

Sterke steun
Het project heeft in 6 maanden tijd veel partnerships opgebouwd. Het Uniek Sporten Fonds en Fonds GehandicaptenSport dragen financieel bij, evenals Rabobank ClubSupport. Ook de KNLTB heeft een ontwikkelings- en stimuleringsbijdrage toegekend en het NOC*NSF investeert in deze sport. BSTN kreeg een ervaren projectmanager toegewezen die helpt bij onder andere de ontwikkeling van een nationaal classificatiesysteem volgens internationale richtlijnen.
Er is nauwe samenwerking met zowel de KNLTB als de internationale blindtennis-bond IBTA. Ook werd een e-learningmodule ontwikkeld voor coaches, vrijwilligers en scheidsrechters. De ambitie reikt dus ver: van beginnende recreant tot potentiële topsporter.
Duurzame impact
Na twaalf maanden intensieve opbouw moet het project zelfstandig verder groeien. Lokaal opgeleide trainers, structurele samenwerking met verenigingen, visio- en mytylscholen, zorgcentra én een digitaal platform voor classificatie en registratie gaan continuïteit garanderen. Hoewel het project zich vooralsnog richt op Brabant, moet deze pilot een basis leggen zodat steeds meer regio’s aansluiten. Zo wordt het onderdeel van het structurele beweegaanbod voor mensen met een visuele beperking.
Een aanbod met waarde voor verschillende ontwikkelgebieden en voor alle leeftijden, want zoals een blind meisje van 9 jaar oud vertelde aan Fanny: “Nu kan ik eindelijk ook met oma tennissen!” En onderschat ook het sociale aspect niet. Een van de deelnemers liet weten dat hij de derde helft zo miste nu hij zijn zicht verloor. Door weer lid te kunnen worden van een sportclub, is er de mogelijkheid om naast fysieke gezondheid ook te werken aan sociale contacten.
* Uniek Sporten Brabant werkt via regionale samenwerkingen om sporten en bewegen laagdrempeliger te maken voor mensen met een aandoening, beperking of chronische ziekte. Sportaanbieders die gehandicaptensport aanbieden krijgen ondersteuning, en mensen met een beperking hulp bij het vinden van passende sport. BrabantSport is verantwoordelijk voor de marketingcommunicatie van Uniek Sporten Brabant.
