Project: NAC Beweegt Junior

"Pap, we moeten minder vaak frietjes eten en eigenlijk vaker gezond eten." Het is de spontane uitspraak van een kind dat meedeed aan de NAC Street League, een project van NAC Maatschappelijk. Een project waar gezondheid en bewegen centraal staat. De geleerde lessen uit dat project leidden tot een nieuwe pilot: NAC Beweegt junior “Jij bent de sterspeler van jouw gezondheid.”

Dit innovatieve sport- en leefstijlproject is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit aandachtswijken in Breda. In deze wijken is een gezonde leefstijl vaak niet de norm en hebben kinderen beperkte toegang tot sport. Ook richt het project zich op kinderen met een laag zelfvertrouwen. NAC Maatschappelijk werkt in het project intensief samen met Kober Kinderopvang. Deze organisatie brengt pedagogische expertise en zorgt voor de directe verbinding met de doelgroep. NAC Maatschappelijk verzorgt de sportieve component en biedt de inspirerende en magische omgeving van het stadion. 

"Niet alle kinderen vinden voetbal leuk. Daarom kiezen we voor iets anders."
009

Gedurende zes weken komen groepen van 16 kinderen naar het Rat Verlegh Stadion voor wekelijkse trainingen van een uur. Het programma bestaat uit acht verschillende onderdelen. 
De kick-off van het project begint met een fysieke training genaamd 'Train als een Pro’, ook is er 'De Rat Run' - een obstacle run door het stadion, en nog veel meer trainingen op zowel fysiek als mentaal gebied. Elke training heeft een eigen thema, van gezonde voeding tot kinderyoga, waarbij aansprekende elementen zoals TikTok-challenges en gamification (speltechnieken, als punten verdienen, uitdagingen aangaan of beloningen krijgen) worden ingezet. 
 
NAC Beweegt Junior ontstond uit een belangrijke constatering, vertelt Elvera de Kam, manager MVO van NAC Maatschappelijk. "Een van onze maatschappelijke projecten is de NAC Street League , een straatvoetbalcompetitie in Breda en omstreken voor leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school. Tijdens het schooljaar nemen scholen het tegen elkaar op om te bepalen welke school zich de sportiefste van de stad mag noemen. We merkten daarin dat er ook kinderen zijn die wat minder met voetbal hebben. Die kinderen werden wel gezien, maar niet geraakt. Dat moet anders worden met dit project. Bewegen gaat voor hen nu voelen als een 'spel' en niet als 'moeten'. De focus ligt daarbij vooral op samenwerken, inzet en plezier.”   

 Ook volwassenen aan zet 
 
Niet alleen de kinderen worden geprikkeld. Ook van ouders en professionals wordt wat verwacht. “Ouderbetrokkenheid is belangrijk”, benadrukt Elvera. “Tijdens de kick-off krijgen ouders op een toegankelijke manier informatie over gezonde voeding en het belang van bewegen, en mogen zij meedoen aan een beweegmoment. De BSO-professionals nemen ook deel aan alle trainingen, zodat zij handvatten krijgen voor meer beweegactiviteiten tijdens de middagen op de BSO. Door de ouders mee te nemen in het programma, kunnen we ervoor zorgen dat gezonde keuzes ook thuis gestimuleerd worden. Bij elkaar leidt dit tot een omgeving die zowel thuis als op de BSO gezonde keuzes vanzelfsprekend maakt." 
 
Het project loopt van juli 2025 tot juni 2026 en moet 80 kinderen bereiken verdeeld over vijf trajecten. Na de zes weken in het stadion volgt de 'Matchfit'-fase: proeflessen van lokale sportaanbieders, georganiseerd op de BSO-locaties zelf. Het doel is een overdracht naar verenigingen zoals hockeyclub of judoschool, zodat kinderen structureel blijven bewegen.  

Steun BrabantSport Fonds 

Het project draagt bij aan belangrijke pijlers van het BrabantSport Fonds: het bevorderen van een gezondere leefstijl, verbeteren van mentaal welzijn en versterken van sociale netwerken. Om die reden werd dit project gekozen als één van de winnaars in de Van goed naar goud-campagne. Tot vreugde van NAC Maatschappelijk, legt Elvera uit. "De bijdrage van BrabantSport Fonds maakt het mogelijk om deze pilot te gaan draaien. Naast de bijdrage kunnen we nu ook kennispartners via BrabantSport Fonds inzetten. We willen na afloop van het project namelijk het welzijn van de kinderen meten. Kijken of ze lekkerder in hun vel zitten. Op basis van die data wordt het project eventueel aangepast of doorontwikkeld." 

Blijvend project binnen NAC Maatschappelijk én de BSO

Deze aanpak past bij de ambitie om meer te zijn dan een eenmalige actie. Evaluaties vinden plaats na de kick-off, tussentijds en na afloop. Om ervoor te zorgen dat het project wordt gecontinueerd, wordt NAC Beweegt Junior onderdeel van het aanbod van zowel NAC Maatschappelijk als de BSO. De samenwerking met het programma Verbeter Breda en lokale sportaanbieders moet zorgen voor nog meer continuïteit.  

Een mooie aanpak die verder gaat dan alleen kinderen in beweging brengen. Het gaat om hun algehele welzijn, met de steun van gezinnen en professionals om hen heen. En dat begint soms met het simpele inzicht dat frietjes lekker zijn, maar dat het goed is om ook andere keuzes te maken… 

Partners

Maatschappelijke partners

Projectpartners