Project: QR-FIT

"De buurtsportcoaches, vrijwilligers en AZC-medewerkers zijn blij met een beweegaanbod dat heel makkelijk in te passen is. Dat weten we uit een eerder QR-FIT project in een AZC in Gilze-Rijen, waarmee we nu asielzoekers in Eindhoven mentaal en fysiek sterker kunnen maken."

Gerjan van Stralen is een van de oprichters van QR-FIT en is logischerwijs enthousiast, al was het alleen om de data die verzameld is waaruit blijkt dat QR-FIT werkt. Maar wat is het nu precies? “QR-FIT is een beweegplatform met een gratis app die mensen stimuleert om meer te bewegen, individueel of in groepsverband. Het concept combineert wandelen met oefeningen in de openbare ruimte. Leuk, laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden en niveaus. De app is gebaseerd op de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad: minimaal 150 minuten matig intensief bewegen per week, aangevuld met spier- en botversterkende oefeningen. Alle routes zijn hierop ingericht. Inmiddels zijn we actief in 95 gemeenten, waaronder in Eindhoven.”  

Andere aanpak voor asielzoekers  
 
Het bestaande QR-FIT project in Eindhoven draait om een fysieke route met 12 palen waar QR-codes op te vinden zijn. Deze is nog in ontwikkeling. “We gaan in Genneper Parken een stevige basis neerleggen. Het doel is om volwassenen met overgewicht te activeren. Allerlei partners zijn betrokken om beweging te creëren. Met behulp van de app, het platform en beweeggroepen gaan we in de omliggende wijken aan de slag met een gezonde leefstijl.”    
 
“Omdat in deze wijk ook een AZC wordt geopend, kwam er een andere doelgroep bij. En volgens ons heeft deze een andere aanpak nodig. Om die te realiseren hebben we bij het BrabantSport Fonds een projectplan ingediend. Nu we één van de winnaars van de campagne Van goed naar goud zijn geworden, kunnen we aan de slag.” 

Virtuele beweegroute 
 
Het aangepaste plan dat Gerjan beschrijft is een virtuele beweegroute. In het AZC nabij de Genneper Parken komt een beweegroute zonder fysieke palen, maar met een startbord in het AZC.  Inwoners van het centrum die de app downloaden, ontvangen via GPS meldingen in de app met oefeningen op maat. “Het aanbod stelt zich automatisch in op leeftijd, niveau en voorkeuren – van beginner tot gevorderde. De oefeningen wisselen dagelijks, waardoor het uitdagend en persoonlijk blijft. En de app is beschikbaar in het Nederlands en Engels, maar vooral sterk visueel opgezet met video’s, routekaarten en duidelijke instructies. Via een meertalige digitale en fysieke communicatiecampagne brengen we de app onder de aandacht. Vanuit het AZC in Gilze-Rijen weet ik nu dat vrijwel alle vluchtelingen die asiel aanvragen een telefoon hebben. Ik had daar een ander beeld bij, maar dat betekent gelukkig dat we veel mensen kunnen bereiken.”  

Een dashboard laat zien waar behoefte is aan extra ondersteuning
001

QR-FIT activeert de deelnemers straks via de app, de website en de Live Cockpit die erbij hoort. Met dit dashboard kunnen buurtsportcoaches, welzijnsorganisaties en andere partners volgen hoe actief deelnemers zijn. Op basis van uiteraard geanonimiseerde data zien ze waar behoefte is aan extra ondersteuning, welke routes populair zijn en hoe de beweeggroepen zich ontwikkelen. 

 Het belang van beweeggroepen 

Naast de virtuele beweegroute worden ook nog drie beweeggroepen opgezet op en rond het AZC. Buurtsportcoaches, vrijwilligers of AZC-medewerkers begeleiden deze activiteit, die dus makkelijk in te passen is. In verband met de mentale kwetsbaarheid, zijn die beweeggroepen alleen gericht op de asielzoekers. Zo kunnen ze laagdrempelig kennismaken met beweging in groepsverband, in een veilige en herkenbare omgeving. Deelnemers kunnen zich daarvoor via de app aanmelden. Wanneer zij zich op hun gemak voelen, kunnen de asielzoekers zich daarnaast aansluiten bij bestaande beweeggroepen in de Genneper Parken. Ook stimuleert QR-FIT bewoners om zélf groepen te starten via de app. Zo ontstaat een duurzame community waarin samen bewegen vanzelfsprekend wordt.  

Na afloop van de projectperiode blijft de virtuele route bestaan

Voor veel vluchtelingen vormt sport een welkome afleiding en een kans om contact te maken met de lokale gemeenschap. Bewegen is hierin geen doel op zich, maar een krachtig middel om integratie, gezondheid en zelfvertrouwen te bevorderen.

Het project loopt van september 2025 tot maart 2026. In de eerste zes maanden verwacht QR-FIT 35 tot 40 directe deelnemers. De virtuele route blijft ook na afloop actief en is voor iedereen beschikbaar.  

Partners voor impact 

Het project kan niet zonder een sterk partnernetwerk. De gemeente Eindhoven ondersteunt via wijkregie en buurtsportcoaches, Eindhoven Sport zorgt voor lokale activatie, COA en AZC-begeleiders verzorgen communicatie richting de doelgroep, en Fontys Sportkunde neemt monitoring en onderzoek voor haar rekening.  

Zonder de steun van het BrabantSport Fonds was deze uitbreiding niet mogelijk geweest, geeft Gerjan aan. “Dankzij deze bijdrage ontstaat een beweegprogramma dat ook ná de projectperiode doorloopt. Zo wordt bewegen niet alleen een middel tegen eenzaamheid en voor het bevorderen van gezondheid, maar ook een brug tussen verschillende groepen in de wijk.”  

002

Partners

Maatschappelijke partners

Projectpartners