Project: Samen Scoren
"Ik heb nooit geweten dat ik deze kwaliteiten had!" Het is een veelgehoorde reactie die de FCE Foundation krijgt als mensen hebben deelgenomen aan een van de maatschappelijke programma's die de Eindhovense voetbalclub biedt. In september start een nieuw project gericht op statushouders. "Sport geeft structuur en verbinding en dat is wat statushouders nodig hebben om hun weg te vinden in Nederland."
Bram van Rijn, Manager van de FCE Foundation (de maatschappelijke tak van FC Eindhoven), vertelt hoe het project tot stand is gekomen. "FC Eindhoven heeft als slogan 'Club van Goei Volk'. Dit betekent dat wij vinden dat iedereen erbij moet horen. Daarom zetten we ons in voor veel groepen in de maatschappij. Het is dan belangrijk om te kijken welke sociale vraagstukken er liggen en of dit past binnen de missie en visie van de FCE Foundation."
Mocht dit zo zijn, dan sluit de FCE Foundation daar vervolgens bij aan. Voor deze doelgroep is direct contact gezocht met het Refugee Team. "Zij hebben ingangen bij de doelgroep en kennis van wat er nodig is om het project te laten slagen. Dat betekent dat we een zeer intensieve samenwerking zijn aangegaan," vertelt Van Rijn.
Drietrapsstrategie met drie partners
Samen Scoren hanteert een slimme drietrapsstrategie. Het traject begint met activerende workshops waarin sport centraal staat, maar waar ook trainingen worden gegeven op het gebied van samenwerking, zelfvertrouwen en sociale integratie. Deze workshops worden begeleid door sportcoaches, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers van zowel Refugee Team als FC Eindhoven.
Vervolgens sporten deelnemers tien weken lang wekelijks onder begeleiding op het complex van FC Eindhoven. De coaches zorgen voor structuur, motivatie en sociale binding. Maar het échte doel ligt in stap drie: duurzame uitstroom naar lokale sportverenigingen. "Sport is het middel, maatschappelijke participatie het doel. Op sociaal vlak, maar denk ook aan toetreden tot de arbeidsmarkt. Dat gaat soms net wat makkelijker als je lid bent van een vereniging."
Om de statushouders tot slot te laten instromen bij een sportvereniging wordt samengewerkt met Eindhoven Sport. Dit gemeentelijk initiatief dat alles rondom sport samenbrengt en verbindt, legt contact met clubs die openstaan voor nieuwe leden én potentiële vrijwilligers.
Voor het Refugee Team was die laatste stap binnen het project een belangrijke reden om aan te sluiten, vertelt coördinator Ingi Veugen. “Wij zien dat er veel initiatieven zijn die statushouders naar werk begeleiden, maar nog te weinig op sociale aansluiting. Samen Scoren laat statushouders op een laagdrempelige manier kennismaken met het verenigingsleven. Dat er ruimte is voor begeleiding naar een vereniging toe is voor ons een belangrijke reden om aan te sluiten. Nu komt het nog regelmatig voor dat er misverstanden ontstaan – bijvoorbeeld over verwachtingen of praktische zaken – waardoor statushouders stoppen en uiteindelijk niet actief deelnemen aan het verenigingsleven. Ook is het voor hen erg spannend en dat kan een drempel zijn om ergens lid te worden. En dat is zonde, het is een perfecte kans om taal te oefenen, sociaal netwerk te vergroten, en een gevoel van verbondenheid te krijgen. ”
BrabantSport Fonds en randvoorwaarden
Er zijn talloze onderzoeken die bevestigen dat sport bewezen positieve effecten heeft op fysieke en mentale gezondheid. De campagne Van goed naar goud steunt projecten die Brabant sterker maken door de kracht van sport, en daar hoort dit project zeker bij. Statushouders worden niet alleen fitter en mentaal veerkrachtiger, ze bouwen ook netwerken op die eenzaamheid doorbreken en hun positie in onze samenleving versterken.
Het project is dan ook met recht één van de winnaars in deze campagne. De financiële bijdrage vanuit het BrabantSport Fonds gaat naar de randvoorwaarden die nodig zijn om het project op te starten. Van workshops tot de huur van locaties: alles wat nodig is om samen te kunnen scoren.

Het traject ziet er als volgt uit: 45 statushouders nemen deel aan drie pilots van elk tien weken. Elke deelnemer die duurzaam doorstroomt naar een sportvereniging, bouwt daar een netwerk op. De focus op langdurig effect is bewust. Deelnemers blijven na afloop van het project niet achter, maar worden actief ondersteund in hun nieuwe sportomgeving. Als sporter, maar ook als vrijwilliger. Het Refugee Team is er om hierin zowel de statushouders als vereniging te begeleiden.
Ingi zegt daarover: “Met een tekort aan vrijwilligers zijn er genoeg succesvolle voorbeelden van sportevenementen die geholpen zijn door statushouders. Helaas zijn dat vaak eendaagse of jaarlijks terugkerende evenementen. Statushouders voelen zich hierdoor echter wel maatschappelijk betrokken. Binnen dit project is er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk een structureel karakter te geven. Met onze kennis en contacten staan wij klaar om te helpen bij vragen of taalbarrières.”
Impactrapportage voor andere steden
Hoewel Samen Scoren zich richt op Eindhoven, zijn andere steden nieuwsgierig. Daar speelt de FCE Foundation nu al op in door het project mogelijk nog groter te maken. "We documenteren alles en komen na het project met een impactrapportage: wat hebben we bereikt, wat werkt, wat werkt niet, welke aanpassingen zijn nodig. Het zou mooi zijn als andere steden of betaald voetbalorganisaties het kunnen overnemen. Maar daarvoor moeten we eerst meten en onderzoek doen."