Project: Sportklimmen met MS
"Als ik dit kan, wat kan ik dan allemaal nog meer?" Deze vraag stelde een van de eerste klimmers nadat hij deelnam aan een klimclinic voor mensen met Multiple Sclerose. De man was enorm verbaasd waartoe zijn lichaam in staat was. Deze reactie is precies wat Sandra Scheffers, initiatiefnemer van Sportklimmen met MS, wil bereiken bij veel meer mensen. Dankzij het BrabantSport Fonds en de Van goed naar goud-campagne wordt nu een belangrijke stap omhoog gezet.
Voor mensen met MS is sporten een uitdaging. Vermoeidheid, evenwichtsproblemen, het verlies van kracht, onzekerheid: het zijn oorzaken waardoor men stopt met sporten. Het risico op eenzaamheid vergroot vervolgens, omdat door een gebrek aan sport - en vaak ook moeten stoppen met werken - sociale contacten verloren gaan. Maar wat als er een sport is die juist aansluit bij deze uitdagingen?
Van voorzichtig naar bewegen
Het initiatief van Sandra begint niet met een plotselinge ingeving, maar met persoonlijke ervaring. Op 31-jarige leeftijd kreeg ze zelf de diagnose MS en in 2012 deed ze mee aan het event Klimmen tegen MS op de Mont Ventoux. “Door elkaar te stimuleren, merkten we daar dat we veel meer konden dan gedacht. Het bevestigde mijn visie: je moet juist meer bewegen - waar mogelijk," vertelt ze. "Steeds meer wetenschappelijk onderzoek sluit daarbij aan. De positieve effecten van intensieve training zijn aangetoond door onderzoek van Erasmus MC en het MS Brain Health-initiatief. En die andere visie, dat is wennen. Mensen met MS zijn vaak voorzichtig omdat tot zo'n 10 jaar geleden het devies was: doe rustig aan."

In maart 2025 startte Sandra vanuit haar bedrijf ‘Gezond leven is een keuze’ met klim-clinics. Sportklimmen blijkt verrassend geschikt voor deze doelgroep. Het traint kracht, balans en coördinatie, en dat is precies wat mensen met MS vaak kwijtraken. Klimmen is enorm spannend, maar het zekertouw zorgt voor veiligheid. Daarnaast vraagt sportklimmen om focus en concentratie. Het trainen van deze vaardigheden helpt weer bij het omgaan met de mentale uitdagingen van de ziekte. Deze manier van sporten biedt mensen de mogelijkheid om grenzen te verleggen in een veilige setting. En dat is volgens Sandra belangrijk: "Je haalt mensen uit hun comfortzone en door de succeservaring wordt het zelfvertrouwen en gevoel van eigen regie versterkt."
Maar minstens zo belangrijk is het sociale aspect. De trainingen worden groepsgewijs georganiseerd, waarbij deelnemers met soortgelijke ervaringen elkaar ontmoeten en aanmoedigen. Voor veel mensen met MS, die door hun ziekte soms sociaal geïsoleerd raken, doorbreekt dit de cirkel van eenzaamheid.
Van goed naar goud
Het project begint met gratis proeflessen en het streven is om ongeveer 40 deelnemers te laten starten. Wie enthousiast wordt, kan daarna deelnemen aan een vijfweekse proeftraining in groepen van maximaal 20 personen. En het gaat nog verder, want als één van de winnaars in de Van goed naar goud-campagne ontvangt Sportklimmen met MS een financiële bijdrage vanuit het fonds. "Hierdoor kunnen we na de zomer een doorlopend programma aanbieden waarbij mensen op verschillende momenten kunnen in- en uitstromen," legt Sandra uit.
Werken aan je gezondheid, eenzaamheid tegengaan, versterken van sociaal kapitaal en mentale kracht: het project heeft alles wat voor het BrabantSport Fonds bijdraagt aan een provincie die sterker wordt door de kracht van sport.
Het project kan rekenen op een indrukwekkend netwerk van partners. Neoliet Klimcentra in Tilburg faciliteert de trainingen en begeleiding, terwijl het MS Netwerk Midden-Brabant zorgt voor doorverwijzing vanuit de zorg. Uniek Sporten en de gemeente Tilburg bieden lokale ondersteuning en cofinanciering.
Het Nationaal MS Fonds is geïnteresseerd in het project, net als MS.nl en Stichting Jong & MS die zorgen voor bereik.
Stichting Omni Sportief, een organisatie die gespecialiseerd is in inclusief sporten, helpt bij het uitbreiden en blijvend onderdeel maken van de klimsport voor mensen met neurologische aandoeningen. Dan zijn er nog Stichting Paraklimmen Nederland die expertise deelt over toegankelijk klimmen, terwijl de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) helpt bij structurele integratie.
De deelnemers zelf betalen gereduceerde contributie, terwijl sponsoren en fondsen het gat helpen opvullen.
Hoge ambities
Als het project in Tilburg slaagt, volgt uitbreiding verder het land in. Sandra's droom is dat uiteindelijk honderden mensen met MS toegang krijgen tot sportklimmen. "We willen ook wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten," zegt ze. "Door connectie te leggen en onderhouden met onderzoeksinstellingen kunnen we aantonen dat sportklimmen een waardevolle therapeutische interventie is bij MS."
